Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Tuesday, June 11, 2013

10 najlepših hrvaških mest za potapljanje


1. Baron Gautsch – Rovinj

Ena izmed najlepših ladijskih razbitin Jadranskega morja očara vsakega potapljača, a zaradi zgornje palube na globini 28 metrov in spodnje palube na 42 metrih ni primerna za manj izkušene. Ladja se je potopila leta 1914, danes pa so v njenih ostankih svoj dom našle številne pisane ribe, alge in korale.

2. Greben Margarina – Sušac

Na podvodnemu grebenu Margarina pa lahko na svoj račun pridejo tudi manj izkušeni potapljači. Greben poteka okoli 5 metrov pod morsko gladino, nekje na sredini pa se nenadoma spusti v 17 metrov globok kanjon, v katerem so tudi ostanki ladijske razbitine. V bližini lahko na morskem dnu občudujete tudi več ducatov antičnih amfor.

3. Te Vega – Sušac

Tukaj potapljači skozi majhno luknjo nad gladino morja vstopijo v podvodni tunel, ki jih pripelje do morskega jezera Te Vega. Okoli njega se nad morsko gladino dviga približno 30 metrov visoka stena, morsko dno pa krasijo pisane ribe papagajke. V bližini vhoda je tudi velika skala, pod katero se lahko odplava na odprto morje.

4. Katedrala – Premuda

Otok Premuda zahodno od Paga je med potapljači najbolj znan po svoji podvodni ”katedrali.” Potapljanje skozi jame in luknje, ki jih osvetljujejo prodirajoči sončni žarki, nekateri primerjajo s plavanjem skozi barvno steklo. Za bolj izkušene potapljače pa je tu tudi ladijska razbitina na globini 67 metrov.

5. Mežanj – Dugi otok

Na jugovzhodu otoka se nahaja plaža, ki je med potapljači še posebej priljubljena. Zasluga za to gre spektakularni jami, v katero se vstopi skozi odprtino na 12 metrih globine. Njene stene krasijo številne podvodne rastline in živali.

6. Lučice – Brač

V zalivu Lučiče je na vsega 3 metrih globine odprtina, skozi katero se spustite v podvodno jamo z dvema komorama. Večja se spušča do globine 37 metrov, manjša pa se konča na globini 42 metrov. Pisane korale na zanimivih podvodnih jamskih tvorbah poskrbijo za nepozaben potop.

7. Taranto – Dubrovnik

Pred otokom Grebeni se je leta 1943 potopila ta slavna ladja, ki potapljačem postreže z obilico podvodnih lepot. Dobro ohranjena zgornja paluba leži na globini 22 metrov, v njej pa so svoje zatočišče našle številne vrste rib in drugih morskih živali.

8. Lina – Cres

Lina je ena bolj poznanih razbitin na Hrvaškem. Gre za 70 metrov dolgo ladjo, ki leži ob obali Cresa na globini od 26 metrov (premec) do 53 metrov (krma). Lina je bila parnik, ki se je potopila zaradi navigacijske napake med plovbo po megli. Leži v naravnem položaju in je brez palubnih desk, kar omogoča enostaven vstop v njeno notranjost. Čudovit zaključek potopa pa ponuja tudi nezahtevna jama na globini treh metrov, v katero skozi dve odprtini prodira sončna svetloba.

9. Tuneli – Barbakovac

Barbakovac velja za eno izmed najlepših lokacij za potapljanje na istrski obali. Teren poteka v obliki jezika od rta Barbakovac v smeri odprtega morja. Na obeh straneh se v globino spuščata navpični oziroma previsni podvodni steni, ki ponujata potapljačem obilico podvodnega življenja. Za nameček sta tu še dva prehoda oziroma tunela – večji se nahaja na globini 33 do 40 m, manjši pa na globini 20 do 14 m.

10. Piramida – Crna punta

Crna punta poleg Barbakovca prav tako sodi med najlepše istrske potope. V bližini mesta potopa je na kopnem postavljena kamnita piramida, po kateri je potop dobil svoje ime. Lokacija vsebuje tri privlačne podvodne formacije – tunel, jamo in rov. Maksimalna globina na potopu je 30 m, pri čemer sta tako tunel kot jama na 25 m. Potop se na globini treh metrov konča skozi rov, ki se zaključi s plažo v sami steni.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About