Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Monday, June 17, 2013

Internet Explorer 10


Microsoft je uporabnikom sedaj že starejše različice operacijskega sistema Windows 7 pred nos pomolil preizkusno različico brskalnika Internet Explorer 10, ki je sicer lasten trenutno aktualnim Oknom z zaporedno številko 8 ter tablicam z Windows 8 RT.
Dasiravno so Dnevi grmenja za Internet Explorer mimo in se desetka v dobrem smislu v marsičem razlikuje od doslej najbolj razširjenega IE6, ki je njega dni kraljeval pri več kot 90 odstotki spletnih uporabnikov, je delež IE-ja še vedno zavidljiv.
Podatki o deležih se razlikujejo glede na to katere statistike berete in katere robne pogoje izberete, a tako čez palec ima IE okoli 30 odstotni delež, prvak je Googlov Chrome z dobro tretjino spletnih uporabnikov, tretje mesto drži Mozzilin Firefox z deležem nekaj pod četrtino, manjša deleža pa imata še Applov Safari in Opera.


Izboljšave v IE 10

IE 10 se lahko končno dostojno postavi ob bok ostalim modernim spletnim brskalnikom. Sicer po hitrosti in sledenju standardom sicer še ni pri vrhu, je pa "dovolj dober". HTMLtest.com za IE 10 pokaže 320 točk, kar je za 100 več od IE9 in nekako toliko kot Firefox 12. Sicer imata Firefox 17 (377) in še posebej Chrome (448) še vedno lepo prednost, a razlika več ne zija tako zelo, kot pred letom dni.
Seveda pa so tu še drugi parametri, kot so hitrost izrisovanja strani, poganjanje skript, strojno pospeševanje ipd. o čemer se bomo bržkone kmalu podrobneje prepričali.
Bolj kot trenutno stanje nas bo v prihodnosti zanimala hitrost posodabljanja Microsofotovega brskalnika. Če samo ošvrknemo konkurenco, ni težko opaziti, da je Firefox bliskovito prilezel do različice 16 (beta 17), Chrome pa do 23 ter da v teh številkah ni samo marketinški trik, temveč nove različice dejansko prinašajo vidne izboljšave.
Nekaj meritev skladnosti s HTML5 si oglejte v galeriji. Opravljene so bile na spletni strani html5test.com, na novo nameščenem sistemu in ob sprotnem brisanju predpomnilnika.
Ako ste uporabnik Windows 7, si lahko novi IE prenesete z Microsoftovega spletnega mesta.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About