Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Wednesday, June 12, 2013

FREE RUNNING – SVOBODA INSTINKTA


Svoboda, urbane akrobacije, učinkovitost gibov, življenjska filozofija. Vse to je free running – športno umetniški in vizualen način svobodnega gibanja, polnega atraktivnih skokov in akrobacij. Edini pravili sta ustvarjalnost in samoizražanje, omejitev pa lastni um freerunnerja, ki sledi svojemu instinktu. Idealen prostor za free running je urbano okolje, polno preprek in ovir, kjer lahko vsak tekač ubere svojo unikatno pot.

VEČ KOT ŠPORT

Francoz Sébastien Foucan je človek, odgovoren za nastanek free runninga. Zamislil si ga je kot nekaj več kot zgolj športno disciplino. V teku, polnem akrobacijskih vložkov, se brišejo meje med različnimi športi. Free runner preprosto uporablja veščine več športov, kot so gimnastika, atletika, akrobatika, parkour in jih združi v edinstven “flow” gibanja. Razvila se je celo lastna filozofija, ki jo njen ustanovitelj razlaga kot: “To ni le igra, je disciplina, pri kateri se soočajo naši strahovi in demoni.

TUDI V FILMIH

O freerunningu je bilo posnetih kar nekaj dokumentarnih filmov, kot Jump London, Jump Britainin My Playground, kjer glavni »igralci« urbanemu okolju dodajajo nove dimenzije. Mimo freerunninga ni mogel niti Hollywood, saj se njegovi elementi pojavljajo v številnih filmih. Med bolj znane privržence tega športa sodi francoski režiser Luc Besson, s filmi kot so Yamakasi, Banlieue 13 in Taxi 2. Če si gledal/a film Casino Royale, se spomni začetnih scen, kjer James Bond neumorno lovi nikogar drugega kot freerunerja Sébastiena Foucana.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About