Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Tuesday, June 11, 2013

Dobra telesna kondicija te ščiti pred rakom še 20 let kasneje


Nova ameriška študija, opravljena na 17.000 moških, je dokazala izjemen vpliv telesne pripravljenosti na razvoj rakavih obolenj pri moških.


Nova ameriška študija o kateri piše NBCNews, je pokazala, da so tisti moški, ki so bili najbolj fit v srednjih letih, 20-25 let kasneje najmanj obolevali za rakom pljuč in rakom debelega črevesa. Kardiologinja dr. Susan Lakoski iz univerze v Vermontu, ki je vodila raziskavo, je povedala, da na gene in starost ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na to, v kakšni formi smo. In slednja je izjemno pomembno pri tem, kako zdravi ostanemo na stara leta.

Fit moški so 20-25 let kasneje manj obolevali in umirali za rakom

Lakoskijeva je s svojo ekipo preučevala 17.000 moških, starih 50 let, ki so leta 1970 sodelovali v raziskavi na Cooper inštitutu v Dallasu. Tekom raziskave so šli moški skozi fitnes teste, 20-25 let kasneje pa so zbrali informacije o njihovem zdravstvenem stanju. 2332 moških je zbolelo za rakom prostate, 276 za rakom debelega črevesa in 277 za pljučnim rakom. 347 jih je umrlo za rakom, 159 pa zaradi srčnih obolenj.
Tisti moški, ki so bili najbolj fit, so za 68 odstotkov redkeje zboleli za pljučnim rakom in 38 odstotkov redkeje za rakom debelega črevesa. Tisti, ki so bili fit, pa so vseeno zboleli, so občutno redkeje za katerim koli izmed naštetih oblik rakavih obolenj tudi umrli.
“Ta pomembna študija postavlja telesno kondicijo v vlogo neodvisnega in močnega napovedovalca tveganja za nastanek raka pri moških,”
je dejala predsednica zveze ASCO dr. Sandra Swain.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About