Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Monday, June 17, 2013

Anonymous: Presegli ste mejo


Aaron Swartz je bil star komaj 26 let, ko so ga našli mrtvega v njegovem stanovanju. Njegovi podporniki opozarjajo, da je za smrt odgovorno ameriško pravosodje, ki je Swartza popolnoma uničilo. Anonymous je zato napadel vladne spletne strani.

aktivistična skupina Anonymous je napadla nekatere spletne strani ameriške administracije. Menijo namreč, da je ameriško pravosodje odgovorno za smrt Aarona Swartza. Omenjenemu so očitali, da je med letoma 2010 in 2011 iz računalniškega sistema ameriške zasebne raziskovalne univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) prekopiral več milijonov plačljivih akademskih člankov. Računalniškega aktivista, ki je že pri štirinajstih sodeloval pri zasnovi protokola RSS, pozneje pa je pomagal ustanoviti priljubljeno spletno stran Reddit, so našli obešenega v njegovem stanovanju v New Yorku. Swartz je bil prepričan, da mora imeti javnost nemoten, svoboden in brezplačen dostop do znanja.
Čeprav so mediji poročali, da so ameriški tožilci Schwartzu grozili s 35-letno zaporno kaznijo, je zvezna tožilka Carmen Ortiz to zanikala.


Kritiki poudarjajo, da je bil Swartz pod hudimi pritiski, deležen naj bi bil tudi groženj ameriške administracije. Tega mnenja je tudi njegova . 26-letnik se je spopadal s hudimi stiskami, prav tako mu je grozila finančna kazen milijon ameriških dolarjev, pravijo. Omenjena tožilka še naprej vztraja, da je bil postopek ustrezen in da niso presegli svojih pooblastil pri obravnavi računalniškega aktivista. Dejala je celo, da so se z njim pogajali o priznanju krivde v zameno za pol leta zapora minimalne varnosti. Zadnjo besedo bi imelo sodišče, odvetniki pa bi lahko še vedno izposlovali tudi pogojno kazen.
Sojenje naj bi se začelo aprila letos, podporniki Swartza pa so poudarjali, da še morilcu ne grozi tako velika zaporna kazen kot računalniškemu aktivistu. Poudarjajo tudi, da je ameriško pravosodje neusmiljeno do vseh, le do bankirjev na Wall Streetu ne.
"Presegli ste mejo"
Anonymous je danes v svet poslal tudi sporočilo, v katerem je dejal, da je bila pred dvema tednoma, ko je umrl Swartz, presežena meja. "Pred dvema tednoma je bil Aaron Swartz umorjen. Umorjen, saj je bil soočen z nemogočo izbiro. Umorjen, saj je bil prisiljen v igro, v kateri ni imel i za zmago," je dejal Anonymous. Zagrozili so tudi, da bodo objavili izredno občutljive podatke, ki jih imajo o nekaterih ameriških sodnikih.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About