Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Tuesday, June 11, 2013

Ledena prha po treningu preprečuje vnetje mišic


Športniki ter športni navdušenci izbirajo različne metode za preprečevanje vnetja mišic po naporni vadbi. Eden izmed učinkovitih načinov naj bi bila tudi mrzla prha takoj po treningu.

Kaj vse pomaga proti vnetju mišic?

Sigurno se ti je že zgodilo, da bi kak dan ali dva po naporni vadbi občutil neprijetno vnetje mišic, ki ga po domače radi poimenujemo kar »muskelfiber«, katerega smo po eni strani veseli, po drugi strani pa prinaša kar nekaj preglavic. Da bi preprečili vnetje mišic, se športniki ter športni privrženci poslužujejo različnih preventivnih metod. Nekateri prisegajo na protibolečinske tablete, medtem ko drugi klin zbijajo s klinom in si po treningu privoščijo še 20 minut raztezanja ali pa se naslednji dan lotijo milejših oblik vadbe, s čimer preženejo »muskelfiber«. Pri odpravljanju vnetja mišic je nadvse učinkovit magnezij, ki ga najdeš v obliki šumečih tablet ali pa v pijači Donat Mg, pomagala pa naj bi tudi 10-minutnega kombinacija vročega ter mrzlega curka vode.

Pomaga lahko ledena prha

Raziskovalci z oddelka za zdravje in rehabilitacijo na Univerzi Ulster so primerjali učinke hladnih ter ledeno mrzlih prh po športni vadbi v primerjavi z vplivi počitka po telesni vadbi. Pri 366 ljudeh, ki so sodelovali v raziskavi se je pokazalo, da mrzle prhe v primerjavi s počitkom res bolj zmanjšajo intenzivnost bolečin v mišicah kak dan ali dva po vadbi. Torej če želiš ublažiti ali preprečiti »muskelfiber« si po športni aktivnosti raje kot počitek privošči hladen tuš. Sodelujoči v raziskavi so si po treningu privoščili od 5 do 24 minut namakanja v vodi, ki je imela od 10 do 15 stopinj Celzija. Kljub rezultatom vodja študije, Chris Bleakley, pojasnjuje, da morda obstajajo tudi boljši načini preprečevanja vnetja mišic, recimo namakanje v topli kopeli, tek z umirjenim tempom ali pa kompresijske nogavice, a zaenkrat ni dovolj podatkov, na podlagi katerih bi lahko utemeljili najboljši način preprečevanja vnetja mišic.

Kako ledena kopel ali leden obkladek odpravlja vnetje mišic?

Kot poroča spletni portal Ordinacija.hr, naj bi ledena prha po treningu upočasnila procese razgradnje kar za 90 odstotkov. Ledena prha oziroma leden obkladek povzroča oženje žil in zmanjša metabolično aktivnost, kar pa tudi preprečuje ali manjša oteklino na prizadetem območju.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About