Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Tuesday, June 11, 2013

Kako se lotiti iskanja zaposlitve?


Najprej morate analizirati sebe – svoje osebnostne lastnosti, poklicne želje, veščine, dosedanje delovne in podobne izkušnje ter izobrazbo. Velikokrat se zgodi, predvsem pri mlajših iskalcih službe, da se prijavljajo na vse možne razpise, brez večje selekcije (po načelu več poslanih prošenj, več možnosti za razgovor), kar potem vodi v zgodbice, ko nekomu pade ‘mrak čez oči’, ko mu ob opravljeni diplomi ponudijo minimalno plačo za opravljanje sicer dokaj zahtevnega delovnega mesta, ki po njihovem mnenju ne zahteva diplomiranca. Ponavadi premalo poudarimo delovne in druge izkušnje s fakultete, kar je zelo pomembno ravno na začetku karierne poti, ko izkušenj še ni veliko, zahtevajo pa vsi najmanj eno leto. Nikar torej ne obupajte, temveč naštejte čimveč relevantnih izkušenj in mogoče se vam nasmehne sreča. Če veste, da niste vzgojeni v tekmovalnem duhu, potem se raje izognite določenim podjetjem, ki slovijo po tem – ubili bodo vašega duha in nikoli ne boste zadovoljni s službo. Skratka, poudarite vse svoje prednosti in temeljito analizirajte svojo osebnost in izkušnje, šele potem vam bo uspelo navdušiti tudi druge.

Preverite delodajalca, še preden se prijavite

Ko se prijavljate na določeno delovno mesto, poskusite čim bolje raziskati, kaj vam podjetje lahko ponudi. Te informacije najdete seveda v razpisnih pogojih (če sploh ni bilo razpisa, pa morate celotno raziskavo opraviti preko drugih virov). Preverite tudi informacije na uradni spletni strani podjetja, veliko o fluktuaciji in razmerah v podjetju vam lahko povedo tudi različni spletni forumi. Uradne podatke preverite v AJPES-u in pri sedanjih razmerah definitivno ni odveč vedeti, če podjetje uspešno posluje. Včasih lahko podjetje zasledite tudi v medijih, vedno pa vam ostane tudi možnost neposrednega kontakta s podjetjem, ki je ponavadi rezervirano za najbolj pogumne. Najbolj oprijemljive informacije o kulturi in klimi v podjetju, pa boste dobili od trenutnih ter bivših zaposlenih, včasih pomagajo tudi govorice znancev. Držite se preverljivih virov.

Previdnost ni nikoli odveč

Kaj o podjetju pa vas sploh zanima? Vsekakor je dobro vedeti, kako na splošno stoji podjetje, kako uspešno je, ali je likvidno ter kakšno plačilno boniteto ima. Bolje, da to preverite prej, kot potem, ko boste čakali že tretjo zamujeno plačo, ali pa boste na koncu ugotovili, da niste imeli plačanih vseh prispevkov (kar je tudi preverljivo). Poleg finančnih zadev, so pomembne tudi informacije o klimi v podjetju in predvsem, kako se vaša pričakovanja ujemajo s njihovimi – glede delovnega časa, delovanja v timu, fleksibilnosti urnika in prostora dela, osebnostnih lastnosti, kdo konkretno bo vaš nadrejeni, kako se bosta ujela in podobno.

Razmislite o svojih prioritetah

Na koncu pa morate razmisliti še o tem kaj sploh iščete – delo ali zaposlitev. Ali bi radi opravljali kakršnokoli delo, za katero vam je vseeno, le da bo prinašalo redni mesečni zaslužek, ker ga trenutno nujno potrebujete, ali iščete dolgoročno rešitev, ki vas bo izpolnjevala in vam bo poleg denarja nudila tudi napredek, samoizpopolnitev, pridobivanje novih izkušenj in podobno. Zaposlitev naj bi prinašala tudi večjo socialno varnost in jo ponavadi predstavlja pogodba o zaposlitvi, pri delu pa ponavadi samostojno upravljate s svojim premoženjem in se sami odločate, kolikšno stopnjo varnosti si boste zagotovili (socialno, zdravstveno, pokojninsko).
Skratka pomembno je, da najprej razumete svoje želje in jih po preučevanju podjetja primerjate z njihovimi zahtevami oz. s ponudbo. Če so odstopanja prevelika, boste po vsej verjetnosti z muko vstali vsako jutro in odšli v službo, po določenem času slabe volje pa se boste odločili, da podjetje zapustite, ali pa bodo že sami pred vami ugotovili, da ne spadate v njihovo sredino in vam skrajšali razmislek.
Nina Simić vam lahko pomaga na poti iskanja nove zaposlitve, kontakt pa najdete na njeni spletni strani Javnonastopanje.com.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About