Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Monday, June 17, 2013

Film o piratskem zalivu: TPB AFK


Proč od tipkovnice oz. The Pirate Bay Away From Keyboard je naslov dokumentarca o treh ustanoviteljih najodmevnejše spletne strani računalniškega podzemlja in govori zgodbo o svetu z drugačnim razumevanjem avtorskih pravic.

Viva La Piracy! - Živelo piratstvo!

Dokumentarec Simona Kloseja, ki je premiero doživel na Berlinskem filmskem festivalu pred nekaj dnevi, se vrti okoli življenj treh aktivistov: Gottfrida Svartholma, Fredika Neija in Petra Sunde.
Začne se dan pred pričetkom sodnih procesov proti omenjeni trojici. Frederik spravlja svoj prenosnik v zarjavelega Volvota. Skupaj s svojima prijateljema in soustanoviteljema The Pirate Baya je soočen s tožbo težko 13 milijonov dolarjev, ki so jo sprožili Hollywoodksi studiji na podlagi kršenja avtorskih pravic. Frederik je na poti, da namesti nov računalnik v skrivni strežniški sobi. Tu je prostor, kjer živi največje spletno mesto za izmenjavo datotek.
Ko so heker Gottfrid, internetni aktivist Peter in piflar Frederik spoznani za krive, se za njih prične nova neomrežena realnost - stran od tipkovnice. A globoko skrito v računalniških podatkovnih centrih, temni računalniki tiho nadaljujejo podvajanje in deljenje datotek.

Ogled filma

Film je kakopak na voljo za pretok preko torrent protokola (HD 1080p ali HD 720p), 82 minut lahko preždite tudi pred Youtubom, Vimeotom ali pa na uradni strani watch.tpbafk.tv


Pod produkcijo so se podpisali švedski Nonami AB, izdelavo pa so podprli tudi filmski inštituti Švedske, Danske, Norveške, Nordisk Film & TV Fund in drugi. Film pa so prav tako financirali preko zloglasnega Kickstarterja.
Film ima tudi svojo spletno mesto na Facebooku, spremljate lahko tudi čivkanje avtorjev na @tpb_afk.

Impresivna statistika

Torrent si je na YouTube doslej ogledalo že preko milijon gledalcev.
Da piratiziranje ne "uničuje avtorskega procesa" želijo avtorji dokumentarca dokazati s prodajo filma (kljub siceršnji možnosti za brezplačen ogled). DVD dokumentarca (23 dolarjev) oz. plačljivi spletni ogled (10 zelencev) je doslej kupilo že skoraj 3 tisoč filmofilov, avtorji pa so poleg tega za zbrali že 33 tisoč dolarjev prostovoljnih (podpornih) prispevkov.

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About