Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Wednesday, June 12, 2013

KRALJ SNEŽNIH SKOKOV


Dom Shauna Whitea so bele strmine, na katerih je neprekosljivi deskarski superzvezdnik osvojil pravzaprav že vse. Prva mesta, s katerimi le potrjuje, da mu med tekmovalci ni para, kar dežujejo, adrenalinske vragolije, s katerimi jih osvoji, pa so občudovanja vredne. S svojim talentom opozarja že od otroških let, z drznostjo pa je osvojil celoten deskarski svet.

NEUSTAVLJIVI SHAUN

Osvojitev snowboarderske karavane mu ni bila položena v zibelko. Rodil se je namreč s srčno napako in še pred dopolnjenim prvim letom prestal dve operaciji. Pa vendar to ni bila dovolj velika ovira zanj, prav tako ne dejstvi, da je bil ta šport pogosto spregledan in zaničevan, tekmovalci pa označeni za živali in kriminalce. Preobrat, s tem pa tudi ugled, je prinesla uvrstitev tega športa na olimpijske igre, Whitu pa že dve zlati medalji v snežnem kanalu.

ATRAKCIJA IN ZABAVA

Čeprav prihaja iz sončnega mesta peščenih plaž, San Diega, znanega po valovih, ki jih lovijo surferji, je njegovo srce osvojil sneg in adrenalin. Začel je na smučeh, ki pa jih je kmalu, pri komaj šestih letih, zamenjal za board. Pri rosnih 15 letih je osvojil že prvo medaljo na prestižnem tekmovanju za ekstremne športnike, zimskih igrah X, do danes pa jih je na tem tekmovanju zbral že kar 17-krat. Ne šokira pa le z najnevarnejšimi skoki, med njimi tudi s skokom Double McTwist 1260, temveč tudi z izborom oprave. V hlačah z živalskim vzorcem, ki bi mu jih zavidal še Mick Jagger, in s svojimi bujnimi rdečimi lasmi (katere je sicer nedolgo nazaj postrigel in daroval v dobrodelne namene), zaradi katerih ga je dolgo spremljal vzdevek Leteči paradižnik, požanje veliko pozornosti, zelo pa spominja na lik iz Muppetkov, ki sliši na ime Žival.

USPEHI ZA NAVDIH DRUGIM

Ljubitelj jeklenih konjičkov – v garaži ima namreč Lamborghinija – sicer priznava, da še zdaleč ni modni poznavalec, pa vendar se lahko pohvali z uspešno kolekcijo oblačil za moške in ženske. S premikanjem meja z drznimi akrobacijami pa je navdušenje prenesel tudi na svet računalniških iger in nastale so številne igre, v katerih kot ključni akter nastopa prav sam.

BREZ KONKURENCE

Tekmovalci ga menda na račun neulovljivih dosežkov ne marajo, vendar pa si vseeno želijo obvladati njegove izpiljene skoke. V kategoriji Half Pipe je praktično nepremagljiv, njegov prepoznavni trik pa je Backside Air. S številnimi zavidljivimi nastopi – med drugim je tudi prvi športnik, ki se je udeležil tako poletnih, kot tudi zimskih iger X – je postal eden najbolj vplivnih športnikov na svetu. In čeprav se, sodeč po letih – ima jih 26 – uvršča skoraj med veterane, mu vsaj do zdaj še nihče ne utegne uspešno konkurirati. Prihodnje leto bo nastopil tudi na olimpijskih igrah v Sočiju, na katerih se bo na novo predstavila tudi disciplina Slopestyle, v kateri kraljuje prav White. Prav zato se zdi, da bodo ruske strmine resnično bele (Whitove).

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About