Recent Posts

 
Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

Monday, June 10, 2013

Mala šola tvitanja


Beseda »čivkanje« nam je kot otrokom pomenila le eno, seveda oglašanje ptic. Včasih prijeten spomladanski zvok, včasih pa nam je to nadležno čivkanje skrajšalo prenekateri spanec. Današnji otroci poznajo dve vrsti čivkanja, tisto »old school« ptičje čivkanje in pa čivkanje na vedno bolj priljubljenem socialnem omrežju – Twitterju. In ker nisem strokovnjak za ptice, pač pa za socialna omrežja, se bomo danes osredotočili na Twitter.


Kaj je Twitter?

Twitter je po aktivnih uporabnikih drugo največje socialna omrežje, takoj za vsem tako priljubljenim Facebookom. Ko je ta mali modri ptiček, ki predstavlja Twitter prišel v Slovenijo, so se vsi spraševali kaj za vraga nam bo koristilo še eno socialno omrežje? Pa je odgovor postal kaj kmalu jasen, predvsem tistim, ki so ga začeli aktivno uporabljati. Twitter vam lahko služi kot prvovrsten portal s svežimi novicami, izmenjavanje kratkih a prodornih mnenj in odgovarjanje na prav vsako vprašanje. Ker ste na Twitterju omejeni na 140 znakov, verjemite, da boste le s težavo opisali vaš dan, počutje, ali pa določen dogodek. Za takšne stvari je Facebook precej bolj uporabna zadeva, ampak namen Twitterja je bil prav ta, in sedaj, ko vidimo, da stvar funkcionira tudi v praksi, so v tem pogledu uspeli v popolnosti doseči svoj namen.

Reklama na Twitterju – misija nemogoče?

Je možno, da bi s 140 znaki lahko povedali, kar si želimo na Twitterju in s tem še reklamirali določen izdelek, podjetje ali storitev? Izkazalo se je, da je mogoče. Novi računi podjetij na Twitterju rastejo kot gobe po dežju, nič čudnega, ko pa se hkrati veča število aktivnih uporabnikov tudi v naši mali državi iz dneva v dan. Podjetja imajo tako možnost, da komunicirajo s svojimi sedanjimi ali pa potencialnimi strankami vsak dan. Obstajajo na Twitterju kakšna pravila glede poslovnih računov? Načeloma ne, seveda se je dobro izogibati neprimernim fotografijam, ali pa rahlo opitim Twittom, saj se nam dostikrat zgodi, da ko spijemo pivo ali dva preveč težko zadanemo prave tipke. Le kdo izmed nas pa še ni prejel kakšnega »alkoholiziranega« sporočila? Nekako naj bi s poslovnega računa objavili »čivk« ali dva na dan. Seveda v to številko niso vštete dodatne interakcije z ostalimi uporabniki. Twitter uporablja precej znanih osebnosti, tudi v naši državi. Eden izmed takšnih je tudi Olimpijski in Svetovni prvak Primož Kozmus (na Twitterju znan kot @primozkozmus), torej ko ne meče kladiva po svetovnih stadionih, napiše kakšen »čivk« in se s tem približa svojim navijačem in občudovalcem. Ker je seveda pomembna tudi vizualna podoba in ker se očitno tega tudi sam zaveda, je bilo moč zaslediti, da so mu za celotno spletno podobo poskrbeli v medijski agenciji Goclick, kjer se ukvarjajo ravno s takšnimi storitvami.

Različne znake na Twitterju uporabljamo za interakcijo z ostalimi uporabniki Twitterja (MoskiSi profil na Twitterju)

Uporaba @, # in *

Kaj za vraga so tile znaki?! Navadnim ljudem poznani iz elektronskih naslovov in pa iz mobilnih aparatov, toda na Twitterju pomenijo nekaj povsem drugega. Pa pojdimo lepo po vrsti, vsem že sedaj dobro znano »afno« uporabljamo za interakcijo z ostalimi uporabniki Twitterja, torej recimo če bi to postavili v nekako praktičen primer. Želite povedati, da vam je všeč tale članek? Enostavno napišite sledeče: »Odlično branje na @moskiSI. Članek vreden vašega ogleda! J«. Ali pa seveda nekaj v vašem smislu.
Hashtag ali »lojtr’co« uporabljamo predvsem, ko je govora o dogodkih po svetu. Lojtrce se pojavljajo o dogodkih, ki v danem trenutku »trendajo«, ali pa so aktualni. Recimo lep slovenski primer, kjer se televizijska hiša ŠportKlub trudi je Liga Prvakov. Ob vsaki oddaji oz. Tekmi Lige Prvakov v Sloveniji »trenda« #LigaPrvakov. Napišite Liga Prvakov in vključite »lojtrco« pred njo in se pridružite debatam, ter lahko imate prav simpatično interakcijo z ostalimi uporabniki.
Kot zadnja je Zvezdica ali »favourite« gumb. Uporabljate Facebook? Potem bo za vas najlažje, če vam rečemo da je to skoraj do potankosti podobno Like gumbu. Vam je nek Twitt všeč? Pritisnite tisto zvezdico in povejte to ostalim.
Torej, če ste prebrali članek do konca in še vedno berete, potem sedaj odprite nov zavihek v vašem brskalniku, vpišite vanj Twitter in začnite čivkati tudi vi. Vzljubili boste to socialno omrežje, ki ga predstavlja ta mali moder ptiček, beseda čivkanje pa bo dobila dodaten pomen!

Share This!



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Us

Followers

Total Pageviews

About